Ridderordenens insignier

Ridderorden af Den Hellige Grav i Jerusalem har tre ordensklasser, som igen er opdelt i rang. Det grundlæggende symbol er Jerusalemskorset, som består af et stort kors og fire små kors i hvert hjørne. For Ridderordenens medlemmer symboliserer dette kors Jesus' fem sår.

 
 
 
 
 

Ordensdragt

Ordensdragten i Ridderordenen af Den Hellige Grav i Jerusalem er en liturgisk dragt primært til ceremonielt brug, oftest anvendt i kirker, domkirken og katedraler. Riddernes ordensdragt består af en kåbe af hvid uld med Jerusalemskorset ved venstre skulder i brysthøjde. Dertil hvide handsker og en sort baret med samme kors i højre side. Ordensdragten bæres åben over kjole og hvidt ved formelle lejligheder ellers over et mørkt jakkesæt.

Damernes ordensdragt er en sort kåbe med en guldkant omkransende et rødt Jerusalemskors, sorte handsker og sort mantilla i stedet for en baret. Ordensdragten bæres lukket med et sort bånd over mørke tøj.

Statholderen bærer lukket ordensdragt med en snoet guldsnor, som ender i to kvaster. Statholderens baret har påført et Jerusalemskors omkranset med dekoration.

Normalt bæres der ikke andre insignier af rang på ordensdraget andre end et pilgrimsskal, som bæres i centrum af Jerusalemskorset.

 

Insignier

Ridderordenens insignier er et Jerusalemskors i rød enamel med guldkant. Riddernes insignier er monteret med et militær trofæ for at differentiere fra Damernes insignier, som er monteret med en guldsløjfe. Insignierne kommer i tre størrelser fra fuld størrelse, som bæres om halsen i sort silkebånd ved formel fuld uniform (kjole og hvidt), miniture som bæres til smoking på jakkens revers, og lapel, som bæres på en præsentabel jakkes revers.

I takt med at man stiger i grad, bliver insignierne større og yderlig dekoration tilføjes. Efterfølgende illustration viser de forskellige rangklasser og deres respektive insignier.

Derudover findes der et meritkors i 3 klasser:

  • Meritkors af 1. Klasse, som er skråbånd med et kors påhæftet
  • Meritkors af 2. Klasse, som er et halskors samt en bryststjerne
  • Meritkors af 3. Klasse, som er et halskors

En medalje "Jerusalem Pilgrimskors", udstedt af Pave Leo XIII, som kun kan erhverves under en pilgrimsrejse til Det Hellige Land og ved personligt fremmøde i Jerusalem. Det kommer i tre klasser: guld, sølv og bronze, som må kun bæres ved kirkelige handlinger, i processioner, på pilgrimsrejser eller ved tilstedeværelse af paven. Læs mere her.

En fortjenesteorden “Jerusalems Palme” (Palm of Jerusalem), ligeledes i 3 klasser: guld, sølv og bronze.

Disse kan tildeles både katolikker og ikke-katolikker for fortjeneste for Ridderordenen.